DIA INTERNACIONAL DE LA DONA 8 març

IMG-20170308-WA0000

Què és commemora el 8 de març?
Commemoració del dia 8 de març de 1908 en que les treballadores d’una fàbrica tèxtil de Nova York anomenada Cotton declararen una vaga en protesta per les condicions insuportables de treball. L’amo no acceptà la vaga i les obreres ocuparen la fàbrica. L’amo llavors tancà les portes i prengué foc morint les 129 treballadores que eren a dins.

Quin és l’origen del 8 de març?
Dia Internacional de la dona té el seu origen en el moviment internacional de dones socialistes de finals del segle XIX que tenia com a finalitat exclusiva promoure la lluita pel dret al vot de la dona sense cap tipus de restricció basada en el nivell de riquesa, propietats o educació.

Quan va commemorar el primer dia Internacional de la dona?
El primer dia Internacional de la dona es va celebrar al 1911. Més d’un milió de dones es van manifestar demanant, a més del dret al vot i a ocupar càrrecs públics, el dret a treballar, a l’ensenyament vocacional i a la fi de la discriminació a la feina.

Quan es declarà el Dia Internacional de la Dona?
L’any 1977, l’Assemblea General de les Nacions Unides van declarar el 8 de març Dia Internacional de la Dona Treballadora

Per què el lila és el color del 8 de març?
El lila és el color que identifica aquesta jornada pel color del teixit que estaven confeccionant les 129 obreres que van morir tràgicament a l’incendi provocat a la fàbrica Cotton Textile Factory.

Per què dedicar un dia a la celebració del dia de la dona?
Les Nacions Unides citen dos motius:
-    Reconèixer que per assegurar la pau i el progrés social es requereix la participació activa, l’equitat i el desenvolupament de les dones.
-    Reconèixer la contribució de les dones en l’enfortiment de la pau i la seguretat internacional.